People

Gastblog Acerta: Wat verandert er in september voor werkgevers?

Ruben Deferm
1 september 2022
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in september 2022.

Franstalig onderwijs: nieuwe vakantieregeling

Het Franstalige onderwijs past voor het eerst de hervorming van de schoolvakanties toe. Welke gevolgen zijn er voor de organisatie van het werk? En welke oplossingen kunnen werkgevers en werknemers in staat stellen om een nieuw evenwicht te vinden? Je leest er meer over in dit artikel.

Nieuwe maatregelen om werklozen te activeren

Het nieuwe schooljaar brengt nieuwigheden voor zowel het Vlaams opleidingsverlof (in Vlaanderen) als het stelsel van betaald educatief verlof (in Wallonië en Brussel). Het gaat o.a. om een nieuw bedrag van begrensd maandloon, de deadline voor het indienen van de terugbetalingsaanvraag, een verlenging van het gemeenschappelijk initiatiefrecht bij het Vlaams Opleidingsverlof (VOV) en een versoepeling van de minimumvoorwaarden van het VOV. Lees er meer over in deze blog.

Duaal leren wordt aantrekkelijker

Vlaanderen wil meer animo creëren voor het duaal leren door het ook mogelijk te maken voor cursisten in het volwassenonderwijs en door het systeem in het secundair onderwijs meer toegankelijk en aantrekkelijker te maken. Je leest hier meer over de wijzigingen die plaatsvinden vanaf 1 september.

Nieuwe dagvergoedingen voor binnenlandse dienstreizen

De kostenvergoedingen die werkgevers uit de privésector belastingvrij kunnen betalen voor binnenlandse dienstreizen van hun medewerkers, worden verhoogd vanaf september. Dit komt omdat de spilindex voor de indexatie van de sociale uitkeringen en wedden van ambtenaren in juli 2022 overschreden is. Meer details hierover lees je in dit artikel.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons