Nieuws & Info

Filter
Alles over de nieuwe btw-vrijstelling voor (para)medische beroepen

UPDATE! De nieuwe btw-vrijstelling voor de (para)medische sector: alle info op een rij.

Kan u als (para)medicus nog genieten van de btw-vrijstelling? Wel, enkel als het gaat om een ingreep of behandeling met therapeutisch doel.. Tax Advisory experten Robin De Cock & Bart Wastyn van PIA Group zetten alle mogelijke wijzigingen voor u een rijtje en geven ook een duidelijk stappenplan mee.

Truck chauffeur

Geen BTW-vrijstelling meer voor transportdiensten in onderaanneming buiten de E.U.

Verzorgt uw bedrijf transportdiensten buiten de EU en doet u dat in onderaanneming? Hou er dan rekening mee dat de BTW-vrijstelling op deze transportdiensten niet meer van toepassing is sinds 31-12-2021. Wij zetten op een rijtje wat er voor u verandert en wanneer deze beperking ook effectief in werking treedt.

Regering zet de schaar in forfaitair voordeel elektriciteit en verwarming.

Regelt u als bedrijfsleider uw persoonlijke verwarmings- en elektriciteitsuitgaven via uw vennootschap? Dan is dat sinds 1 januari 2022 niet langer fiscaal interessant. De regering heeft het toepassingsgebied van forfaitair voordeel nu beperkt tot een pakket, waar naast energie ook gratis bewoning moet inzitten.

Taux de TVA réduit à 6% pour les rénovations : la suppression de l'attestation sera votée prochainement.

Verlaagd BTW-tarief 6% voor aannemers: afschaffing attesteringsplicht vanaf 01-01-2022 wordt binnenkort gestemd.

Goed nieuws als u aannemer bent! Er ligt een wetsvoorstel ter goedkeuring bij de Kamer dat bepaalt dat vanaf 1 januari 2022 de attesteringsplicht voor de toepassing van het verlaagd BTW-tarief van 6% voor WOS (werk in onroerende staat) aan woningen ouder dan 10 jaar wordt afgeschaft. Ze wordt vervangen door een verplichte standaardverklaring op de factuur. Tegelijk wordt de aansprakelijkheid van de aannemer naar de opdrachtgever verlegd. Een hele vereenvoudiging voor u.

UPDATE! Voordelige dividenden via VVPRbis: géén nieuwe wachttermijn.

Op 20 december 2021 kwam er belangrijk én goed nieuws: de aanpassing van de wachttermijn wordt op advies van de Raad van State geschrapt uit het wetsvoorstel. Dat betekent dat er geen druk is om het kapitaal of de inbreng van uw vennootschap nog vóór 31 december 2021 te volstorten en nog snel dividenden uit te keren aan het verlaagd tarief.

Nieuwe BTW-regels voor logiesverhuur via boekingsplatformen vanaf 1 juli 2022.

Opgelet! De regels voor de kwalificatie als hoteldienst veranderen. In een nieuw wetsontwerp wordt het aanbieden van gemeubelde logies vanaf 1 juli 2022 veel sneller als btw-belastbaar beschouwd. En dat plaats u als verhuurder voor een belangrijke keuze.

Zorgvolmacht

De zorgvolmacht. Maak werk van een zorgeloze familiale planning.

Elke dag begeeft u zich in het rechtsverkeer: u betaalt facturen, koopt een wagen of een
woning, beheert uw vennootschap, doet aan successieplanning… Maar wat wanneer u door
ziekte, ongeval of ouderdom niet meer in staat bent om deze handelingen te stellen? Dreigt
uw vennootschap vierkant te draaien, dreigt uw successieplanning in het water te vallen of kan
u nu al stappen ondernemen om hierop te anticiperen? En hoe doet u dit het best? Ontdek hoe de zorgvolmacht u een oplossing biedt.

Week van de Bedrijfsoverdracht: 5 essentiële vragen om beter gewapend aan uw bedrijfsoverdracht te beginnen.

Van 15 tot 19 november is het weer Week van de Bedrijfsoverdracht. Met dat jaarlijks initiatief wil het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten met specialisten. Aarzel niet om uw PIA-adviseur te contacteren. Want over het overnemen of overlaten van uw bedrijf kunt u maar beter vroeg genoeg beginnen nadenken. Deze 5 vragen zijn een handige leidraad.

Elektrisch rijden: hoe zit het met de terugbetaling van laadkosten en de installatie van laadpalen door de werkgever?

Ook al is het kersverse klimaatplan van de Vlaamse regering nog maar een plan: het staat als een paal boven water dat onze mobiliteit binnen afzienbare tijd elektrisch wordt. Voor u als werkgever brengt dat een aantal nieuwe fiscale vraagstukken met zich mee. Een daarvan is de terugbetaling van laadkosten en de installatie van laadpalen ten laste van de werkgever. We zetten alles wat we vandaag al weten even op een rijtje.

De eerste Europese OSS-aangifte voor e-commerces. Was u op tijd klaar?

Runt u uw eigen e-commerce? Dan hebt u op 31 oktober ook voor het eerst een OSS (One Stop Shop)-aangifte moeten indienen. De Europese BTW-regelgeving voor online winkels is immers veranderd.