Juridisch

Week van de Bedrijfsoverdracht: 5 essentiële vragen om beter gewapend aan jouw bedrijfsoverdracht te beginnen.

Stefan Knecht
17 november 2021
Van 15 tot 19 november is het weer Week van de Bedrijfsoverdracht. Met dat jaarlijks initiatief wil het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten met specialisten. Aarzel niet om jouw PIA-adviseur te contacteren. Want over het overnemen of overlaten van jouw bedrijf kan je maar beter vroeg genoeg beginnen nadenken. Deze 5 vragen zijn een handige leidraad.

1) Waarom wil je jouw bedrijf overdragen of verkopen?

Voor sommige ondernemers is een bedrijfsoverdracht een puur financiële transactie. Hun bedrijf is hun spaarpot of pensioen. Zij willen in de eerste plaats cashen. Maar misschien ben je wel iemand die het voortbestaan van zijn/haar bedrijf na zijn/haar vertrek generatie primordiaal vindt. Dat is bij stichters en eigenaars van familiebedrijven vaak het geval. Andere motieven betekenen ook een andere aanpak. Een verkennend gesprek met jouw PIA-adviseur zal veel verhelderen.

2) Ben je er emotioneel klaar voor?

Het overlaten van een onderneming is niet alleen een lang en complex proces, er komen ook heel wat emoties bij kijken. Als ondernemer heb je immers een heel persoonlijke band met jouw bedrijf. Kan je leven met het idee dat jouw familiebedrijf overgaat naar “vreemden”. Ga je jouw onderneming kunnen loslaten? Het zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Leg het onderwerp ook tijdig op tafel in jouw familie. En last but not least: bepaal de persoonlijke en financiële doelstellingen waar je naar toe wilt werken. Jouw PIA-adviseur zal met plezier jouw klankbord zijn.

3) Ben je voldoende geïnformeerd?

Opvolging, verkoop, behoud van controle met aanstelling van een manager: voor een bedrijfsoverdracht bestaan verschillende scenario’s. Het is belangrijk om alle verschillende mogelijkheden en hun aspecten te kennen. Laat je dus uitgebreid informeren door jouw PIA-adviseur. Zo kan je samen het overdrachtsplan uitwerken dat het best bij jouw doelstellingen past. Jouw kennis helpt je ook om zekerder aan de onderhandelingstafel te verschijnen, of je nu met familieleden of een externe partij praat.

4) Heb je een gedetailleerd overdrachtsplan?

Bij een overdrachtsplan komt heel wat kijken. Jouw onderneming moet gewaardeerd worden. Je moet een vraagprijs bepalen. De due diligence moet voorbereid worden. Er moet een prospectus samengesteld worden. Je moet voor uzelf een wensenlijst opstellen van wat je belangrijk vindt. En natuurlijk moet er ook een koper gevonden worden. Zijn er meerdere kandidaten? Dan is het belangrijk dat je hun intenties en voorstellen tegen elkaar afweegt in functie van jouw ambities. Jouw PIA-adviseur staat klaar om je in elke fase van de overdracht te adviseren en actief bij te staan.

5) Heb je al nagedacht over jouw leven na de overdracht

Na de overdracht van jouw onderneming zal jouw leven er helemaal anders uitzien. Misschien blijf je betrokken in de rol van adviseur of aandeelhouder. Het kan ook zijn dat je alles moet loslaten. Eén zaak is zeker: jouw agenda zal er helemaal anders uitzien. Je kunt dus ook maar beter tijdig nadenken over hoe je die vrije tijd gaat invullen. Misschien kan jouw PIA-adviseur je zelfs daarbij helpen. Onze medewerkers streven er immers naar om een persoonlijke band met hun klanten te ontwikkelen. Van daar is het maar een kleine stap naar tips voor jouw persoonlijk leven.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons