Week van de Bedrijfsoverdracht: 5 essentiële vragen om beter gewapend aan uw bedrijfsoverdracht te beginnen.

17 november 2021

Van 15 tot 19 november is het weer Week van de Bedrijfsoverdracht. Met dat jaarlijks initiatief wil het Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) ondernemers aanmoedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten met specialisten. Aarzel niet om uw PIA-adviseur te contacteren. Want over het overnemen of overlaten van uw bedrijf kunt u maar beter vroeg genoeg beginnen nadenken. Deze 5 vragen zijn een handige leidraad.

1) Waarom wilt u uw bedrijf overdragen of verkopen?
Voor sommige ondernemers is een bedrijfsoverdracht een puur financiële transactie. Hun bedrijf is hun spaarpot of pensioen. Zij willen in de eerste plaats cashen. Maar misschien bent u wel iemand die het voortbestaan van zijn/haar bedrijf na zijn/haar vertrek generatie primordiaal vindt. Dat is bij stichters en eigenaars van familiebedrijven vaak het geval. Andere motieven betekenen ook een andere aanpak. Een verkennend gesprek met uw PIA-adviseur zal veel verhelderen.

2) Bent u er emotioneel klaar voor?
Het overlaten van een onderneming is niet alleen een lang en complex proces, er komen ook heel wat emoties bij kijken. Als ondernemer hebt u immers een heel persoonlijke band met uw bedrijf. Kunt u leven met het idee dat uw familiebedrijf overgaat naar “vreemden”. Gaat u uw onderneming kunnen loslaten? Het zijn belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen. Leg het onderwerp ook tijdig op tafel in uw familie. En last but not least: bepaal de persoonlijke en financiële doelstellingen waar u naar toe wilt werken. Uw PIA-adviseur zal met plezier uw klankbord zijn.

3) Bent u voldoende geïnformeerd?
Opvolging, verkoop, behoud van controle met aanstelling van een manager: voor een bedrijfsoverdracht bestaan verschillende scenario’s. Het is belangrijk om alle verschillende mogelijkheden en hun aspecten te kennen. Laat u dus uitgebreid informeren door uw PIA-adviseur. Zo kunt u samen het overdrachtsplan uitwerken dat het best bij uw doelstellingen past. Uw kennis helpt u ook om zekerder aan de onderhandelingstafel te verschijnen, of u nu met familieleden of een externe partij praat.

4) Hebt u een gedetailleerd overdrachtsplan?
Bij een overdrachtsplan komt heel wat kijken. Uw onderneming moet gewaardeerd worden. U moet een vraagprijs bepalen. De due diligence moet voorbereid worden. Er moet een prospectus samengesteld worden. U moet voor uzelf een wensenlijst opstellen van wat u belangrijk vindt. En natuurlijk moet er ook een koper gevonden worden. Zijn er meerdere kandidaten? Dan is het belangrijk dat u hun intenties en voorstellen tegen elkaar afweegt in functie van uw ambities. Uw PIA-adviseur staat klaar om u in elke fase van de overdracht te adviseren en actief bij te staan.

5) Hebt u al nagedacht over uw leven na de overdracht
Na de overdracht van uw onderneming zal uw leven er helemaal anders uitzien. Misschien blijft u betrokken in de rol van adviseur of aandeelhouder. Het kan ook zijn dat u alles moet loslaten. Eén zaak is zeker: uw agenda zal er helemaal anders uitzien. U kunt dus ook maar beter tijdig nadenken over hoe u die vrije tijd gaat invullen. Misschien kan uw PIA-adviseur u zelfs daarbij helpen. Onze medewerkers streven er immers naar om een persoonlijke band met hun klanten te ontwikkelen. Van daar is het maar een kleine stap naar tips voor uw persoonlijk leven.