Btw

Verlaagd BTW-tarief 6% voor aannemers: de attesteringsplicht is afgeschaft.

Stefan Knecht
23 december 2021
Goed nieuws als je aannemer bent! De attesteringsplicht voor de toepassing van het verlaagd BTW-tarief van 6% voor WOS (werk in onroerende staat) aan woningen ouder dan 10 jaar is afgeschaft. Ze wordt vervangen door een verplichte standaardverklaring op de factuur. Tegelijk wordt de aansprakelijkheid van de aannemer naar de opdrachtgever verlegd. Een hele vereenvoudiging voor u.

Gedaan met zeuren om een ingevuld BTW-attest

We hoeven het je niet te vertellen. Het was altijd een heel gedoe om van de opdrachtgever een ingevuld BTW-attest los te krijgen. Dat attest was de bevestiging dat de woning ouder was dan 10 jaar (of 15 jaar voor werken aan een lift of verwarmingsketel). Zonder BTW-attest mocht je als aannemer eigenlijk het verlaagd BTW-tarief van 6% niet aanrekenen. Deed je dat toch? Dan kon je dat duur te staan komen.

Een heldere standaardverklaring op de factuur.

De regering heeft daar dus sinds 1 januari 2022 komaf mee gemaakt. Er geldt wel nog een overgangsperiode. Tot en met 30 juni kunt je met het je welbekende attest blijven werken. Maar daarna ben je verplicht om de standaardverklaring op jouw factuur aan te brengen. Zij legt de verantwoordelijkheid duidelijk bij de opdrachtgever:
BTW-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van 1 maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minsten 10/15 jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van de werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker (eigenaar of huurder). Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale BTW-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.

Op de factuur of in de algemene voorwaarden.

Volgens de letter van de wet kan je bovenstaande tekst ook als een artikel in de algemene voorwaarden, achteraan op jouw factuur verwerken. Maar wij adviseren toch om deze belangrijke informatie vooraan op jouw factuur te plaatsen om discussies met de klant nadien te vermijden.
Jouw PIA-adviseur helpt je graag met de implementatie van deze -positieve- wijziging voor jouw administratie.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons