Btw

Geen BTW-vrijstelling meer voor transportdiensten in onderaanneming buiten de E.U.

Ruben Deferm
18 januari 2022
Belangrijk nieuws voor de Belgische transportsector! De BTW-vrijstelling conform artikel 41§1 eerste lid 3° Wbtw, waar je als vervoerder van genoot als je goederen over de EU-grenzen brengt, is op 31 december 2021 weggevallen als je in onderaanneming werkt voor een Belgische transporteur. Dat is een gevolg van een recente uitspraak van het Hof van Justitie. Voor jouw administratieve team wordt dat even aanpassen. Gelukkig is er inmiddels uitstel tot 01/09/2022.

Een BTW-scherpstelling ten koste van onderaannemers.

Voor jouw fiscale administratie was het een automatisme. Bij een transport van goederen vanuit België of een andere EU-lidstaat naar een land buiten het BTW-gebied van de Europese Unie, profiteerde je van een BTW-vrijstelling bij een vervoer of een deel ervan in onderaanneming voor een Belgische transporteur. Sinds de Brexit vielen ook de transporten naar het Verenigd Koninkrijk onder die regeling. Maar onlangs deed het Hof van Justitie een uitspraak die de BTW-administratie verplichtte om de BTW-vrijstelling scherper te stellen. Resultaat: sinds 1 januari 2022 valt de BTW-vrijstelling weg voor transporten in onderaanneming.

Bij rechtstreeks verband blijft de BTW-vrijstelling.

De uitspraak van het Hof van Justitie bepaalt dat een vervoerdienst enkel rechtstreeks verband houdt als de dienst rechtstreeks voor de uitvoerder of ontvanger worden verricht. Door deze afbakening ben je bij transporten, die je in onderaanneming verricht, wel 21% BTW-verschuldigd. Voor jouw administratieve team wordt dat even aanpassen. Sterker nog, misschien is het in het begin voor jouw team niet altijd even duidelijk waar de BTW-administratie de lijn trekt voor onderaanneming. Aarzel dus niet. De BTW-specialist van jouw PIA-kantoor maak je met kennis van zaken wegwijs in deze nieuwe regels voor de transportsector.

Uitstel naar 01/09/2022

Om je als transportbedrijf toe te laten je te conformeren aan voornoemde beperking van het toepassingsgebied van de vrijstelling voorzien in artikel 41, § 1, eerste lid, 3°, van het BTW-Wetboek voor wat betreft goederenvervoerdiensten, is het uiteengezette administratieve standpunt opgenomen in de circulaire 2021/C/96 van 27/10/2021 ingevolge circulaire 2021/C/101 van 22/11/2021 uitgesteld van 01/01/2022 naar 01/09/2022. Dat geeft je iets meer voorbereidingstijd om samen te zitten met de BTW-specialist van jouw PIA-kantoor.

Meer weten over onze diensten?

We helpen je graag verder.

Contacteer ons