De eerste Europese OSS-aangifte voor e-commerces. Was u op tijd klaar?

04 november 2021

Runt u uw eigen e-commerce? Dan hebt u op 31 oktober  ook voor het eerst een OSS (One Stop Shop)-aangifte moeten indienen. De Europese BTW-regelgeving voor online winkels is immers veranderd. Als u een jaaromzet van 10.000 euro of meer realiseert met verkopen aan consumenten in EU-landen buiten België zijn uw producten belastbaar in het land waar ze geleverd worden.

Die wijziging brengt een aantal nieuwigheden met zich mee, die voor handelaars niet altijd evident zijn. Daarom zetten we ze hieronder de belangrijkste nog eens op een rijtje. Zo kan u ze voor uzelf even afpunten. En geen nood als u nog niet in orde bent met OSS. U kan met de eerstvolgende OSS-aangifte van Q4 2021 in te dienen tegen 31 januari 2022 nog regulariseren.

  • Als u de drempel van 10.000 EUR buitenlandse verkopen haalt, had u eigenlijk al een OSS-registratie moeten aanvragen. Is dat door bepaalde omstandigheden nog niet gebeurd? Geen nood. Doe het gewoon vandaag en regulariseer in Q4 2021. Uw PIA-adviseur helpt u graag.
  • U moet goed weten welk btw-tarief op elk van uw goederen van toepassing is in het land van aankomst. In België en Nederland is het standaardtarief 21% en zijn er dus maar weinig verschillen. Maar in Duitsland is het standaardtarief 19%. En Luxemburg zelfs maar 17%. Uw PIA-adviseur kan u wegwijs maken in de verschillende Europese tarieven die voor uw producten gelden.
  • Om een OSS-aangifte te doen moet u voor verkopen via de eigen site goed lees- en werkbare data kunnen aanleveren. Bij platformen zoals Shopify of WordPress is dit geen probleem. Maar tailormade applicaties kunnen wel al eens problemen opleveren. Bekijk dit tijdig samen met uw PIA-adviseur.

O ja. Verkoopt u  als EU-onderneming goederen via een faciliterend e-commerceplatform (bv. bol.com of Amazon), vertrekken deze goederen van buiten de EU naar particulieren binnen de EU, en hebben de individuele ingevoerde zendingen een intrinsieke waarde van 150 EUR of minder? Dan hoeft u met de OSS-regeling geen rekening te houden. Uw verkoop aan het platform wordt gezien als een transactie zonder vervoer en is dus vrijgesteld van BTW. De BTW-verplichtingen bij de verkoop aan de eindklant worden afgehandeld door het platform.